Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά στη γιορτή. Την ευθύνη για τη διοργάνωσή της είχαν  οι εκπαιδευτικοί: Βόβορας Δημήτρης ΠΕ03, Βολτυράκη Δέσποινα ΠΕ02, Γιαννέλης Χριστόδουλος ΠΕ02 και Κρυοβρυσανάκη Βιργινία ΠΕ02.

Το φετινό επετειακό αφιέρωμα ήταν ιδιαίτερο, καθώς βασίστηκε στο πρώτο του μέρος στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το βραβευμένο βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου «Τραγούδι για τρεις». Η συγγραφέας αυτή έζησε, μελέτησε και ερεύνησε τα γεγονότα της Ελλάδας της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της γιορτής, ήταν να πετύχουν μια ουσιαστικότερη επαφή των παιδιών με τα γεγονότα και τα πρόσωπα εκείνης της εποχής. Και αυτό είναι γεγονός πως μόνο η λογοτεχνία μπορεί να το επιτύχει, καθώς καλλιεργεί μια σχέση ενσυναίσθησης ανάμεσα στους αναγνώστες και στους λογοτεχνικούς ήρωες. Ταυτόχρονα, η όλη διαδικασία αποτελεί ισχυρή παρότρυνση για την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων από τα παιδιά, προωθώντας την αξία της φιλαναγνωσίας.

Πράγματι, τα παιδιά άκουσαν με προσοχή τα αποσπάσματα, συνομίλησαν μαζί τους, στοχάστηκαν πάνω σε αυτά, μελέτησαν το σχετικό συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό, συμμετείχαν ενεργά και βίωσαν τη διάδραση αυτή, κάτι που ήταν και ο βασικός σκοπός της διαφορετικής – εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας –  γιορτής.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος τα παιδιά παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ  που έθεσαν αδρομερώς το ιστορικό πλαίσιο, με ιδιαίτερη αναφορά στα αίτια του πολέμου, στην ιταλική εισβολή και την ελληνική απάντηση, στον πόλεμο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τις πρώτες νίκες, αλλά και στη γερμανική εισβολή και παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς Ναζί, στη μάχη της Κρήτης, στη μακρά περίοδο της Κατοχής, στην Αντίσταση, στην αντεπίθεση των συμμαχικών δυνάμεων, στη συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας και φυσικά στην απελευθέρωση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνω στα ζητήματα αυτά  με τα παιδιά, ενώ τονίστηκε η αξία της ειρηνικής συμβίωσης των λαών και της εδραίωσης της ειρήνης μέσα από απλές καθημερινές πρακτικές.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την παράδοση της σημαίας στον σημαιοφόρο και στους παραστάτες και την απονομή των αριστείων και βραβείων για την επίδοση των μαθητών κατά το Σχολικό Έτος 2019-2020.