27 Ιανουαρίου: Ημέρα μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου τιμήθηκε και στο σχολείο μας, διαδικτυακά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών,   η μέρα μνήμης για  τους  Έλληνες Εβραίους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος.

Το θέμα των φετινών δραστηριοτήτων ήταν: «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι». Μέσα στα πλαίσια της θεματικής αυτής, για τους μαθητές του τμήματος Α2, η ψυχολογική αφόρμηση δόθηκε μέσα από  τη δραματοποιημένη ανάγνωση των ποιημάτων: «Εδώ» του Μανόλη Αναγνωστάκη και «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, καθώς και αποσπασμάτων από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε», επιμέλειας Λ. Σαλτιέλ, ενώ ακολούθησε και ένα σεφαραδίτικο νανούρισμα.

Συγκέντρωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας βάσει γερμανικής διαταγής με σκοπό την καταγραφή τους.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή παρουσίασης με θέμα τις εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, από την καθηγήτρια Πανηγυράκη Αναστασία ΠΕ02. Εντύπωση και αποτροπιασμό προκάλεσε στα παιδιά το γεγονός ότι από τους περίπου 46.000 Έλληνες Εβραίους της κοινότητας της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Γερμανούς ναζί, μόλις οι 1.950 από αυτούς επέστρεψαν καταρρακωμένοι μετά το τέλος του πολέμου στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα του μητροπολίτη και του δημάρχου της Ζακύνθου το 1943, οι οποίοι αρνήθηκαν με κίνδυνο της ζωής τους να παραδώσουν και να οδηγήσουν σε βέβαιο θάνατο τους 275 συμπολίτες τους Εβραίους της Ζακύνθου.

Σκηνή από τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων στις 25 Μαρτίου 1944. Σχεδόν όλοι θα εξοντωθούν μόλις οδηγηθούν στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου

 

Τέλος, στους μαθητές του τμήματος Α2 του σχολείου παρουσιάστηκε βίντεο με τίτλο: «Να το μάθουν όλοι», το οποίο έχει γυριστεί με την υποστήριξη του Εβραϊκού μουσείου της Ελλάδας, τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και φέρει την έγκριση του ΙΕΠ.

Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τι ακριβώς διαδραματίστηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέσα από ιστορικά στοιχεία, φωτογραφίες και μαρτυρίες να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες για την τύχη των Ελλήνων Εβραίων και άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και το σπουδαιότερο να συζητήσουν και να στοχαστούν πάνω σε ηθικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν σε σχέση με τη σημερινή εποχή.

Η φλεγόμενη Μενορά, μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ύψους τριών μέτρων φτιαγμένο από χαλκό, αναπαριστά τις επτά λυχνίες της Μενορά, που ξεκινούν από τα αποτεφρωμένα κόκαλα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και καταλήγουν σε φλόγες.