Την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 γιορτάστηκε στο σχολείο μας η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. Οι καθηγητές οι οποίοι επιμελήθηκαν την γιορτή: Βόβορας Δημήτρης ΠΕ03, Βολτυράκη Δέσποινα ΠΕ02, Γιαννέλης Χριστόδουλος ΠΕ02 και Κρυοβρυσανάκη Βιργινία ΠΕ02, ετοίμασαν το απαραίτητο υλικό, το οποίο ανέλαβαν να παρουσιάσουν στο κάθε τμήμα ξεχωριστά οι διδάσκοντες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. Αρχικά οι υπεύθυνοι καθηγητές οι οποίοι είχαν αναλάβει την εποπτεία της γιορτής έθεσαν το ιστορικό πλαίσιο της κρίσιμης ναυμαχίας, η οποία χάρη στην στρατηγική ευφυΐα του Θεμιστοκλή και στην εμπειρία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε στενή θάλασσα και εξασφάλισε τη νίκη.
Ο αθηναϊκός στόλος, μαζί με τους Πελοποννήσιους συμμάχους οδήγησε σε συντριπτική ήττα το στόλο των Περσών, ο οποίος υπερείχε αριθμητικά, όντας σχεδόν πολλαπλάσιος.Στη συνέχεια παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό (video), το οποίο περιείχε απόψεις ειδικών ερευνητών, ιστορικών για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, καθώς και αναπαραστάσεις που βοηθούσαν τους μαθητές να αποκτήσουν μια πιο παραστατική εικόνα των γεγονότων που οδήγησαν στη νίκη.
Έπειτα συζητήθηκαν με τους μαθητές οι προεκτάσεις και η σημασία του θριάμβου των Ελλήνων επί των Περσών. Έτσι, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της ενότητας και της ομόνοιας των Ελλήνων που παραμέρισαν τις διαφορές τους, συνειδητοποιήθηκαν εθνικά και νίκησαν την μεγαλύτερη δύναμη της εποχής εκείνης, καθώς μετά τη ναυμαχία στη Σαλαμίνα και τις άλλες δύο μάχες που ακολούθησαν στις Πλαταιές και στη Μυκάλη, οι Πέρσες απομακρύνθηκαν οριστικά από τον ελληνικό χώρο. Οι Έλληνες ελεύθεροι πια είχαν τη δυνατότητα να επιδοθούν σε έργα ειρήνης και πολιτισμού. Τα σπουδαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου που ακολούθησαν: η δημοκρατία, η αξία του διαλόγου, η ρητορική τέχνη, η φιλοσοφία, το αρχαίο θέατρο αποτελούν τη διανοητική βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του δυτικού κόσμου. Για όλους αυτούς τους λόγους, η σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ξεπερνά τα στενά εθνικά όρια και αποκτά παγκόσμια αξία.