Το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στο Κέντρο Πλάσματος και Laser

 

 Tο Κέντρο Φυσικής Πλάσµατος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν 35 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, μαζί με τους καθηγητές τους.

Όπως είναι γνωστό στο σημαντικό αυτό Ερευνητικό Κέντρο με την καινοτόμο αντίληψη και τις σύγχρονες ερευνητικές προδιαγραφές, διεξάγονται πειράματα και έρευνες που στοχεύουν στη παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη ατόμων υδρογόνου, ζωτικότατης σημασίας , Ελληνικού αλλά και Ευρωπαικού επιπέδου.

Και αυτό γιατί το το ΤΕΙ Κρήτης (στο οποίο ανήκει το ερευνητικό Κέντρο) συμμετέχει στο HiPER Project (High Power Experimental Research Facility), ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα για την ανάπτυξη υποδομών έρευνας πανευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας σημασίας στον τομέα της ενέργειας.

Μιας φτηνής και ‘καθαρής’ ενέργειας που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον και   που  θα ”απελευθερώσει” τη χώρα από  την εξάρτησή της από συμβατικά ακριβά και ρυπογόνα εισαγόμενα καύσιμα (πχ πετρέλαιο).

Υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού προγράμματος είναι οι δύο Ρεθεμνιώτες επιστήμονες, οι  κ.κ. Μιχάλης Ταταράκης και Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Μάλιστα ο κος Ταταράκης, αφού πρώτα υποδέχθηκε εγκάρδια την ομάδα του σχολείου στην είσοδο των εγκαταστάσεων, ανέλαβε στη συνέχεια την ενημέρωση των μαθητών, πάνω στο γνωστικό-επιστημονικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία του Κέντρου, προσφέροντας μια ωριαία διάλεξη με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού.

Τέλος ξενάγησε τους μαθητές και τους καθηγητές τους, στους χώρους των εργαστηρίων-πειραμάτων όπου παράλληλα με την κύρια έρευνα στο θέμα της ενέργειας, διεξάγονται και  πολύ ενδιαφέροντα πειράματα-έρευνες πάνω στους τομείς της Ιατρικής, της Αγροτικής ανάπτυξης αλλά και της Εθνικής ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη σχολείου στο εν λόγω Κέντρο μιας και αυτό άρχισε την λειτουργία του μόλις πριν από πέντε μήνες.

Η όλη Διδακτική Επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του Σχολικού Προγράμματος ”Hiper Project” που υλοποιείται φέτος από το 3ο Γυμνάσιο , από μαθητές που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματολογία :  Νοιάζομαι για το Περιβάλλον, φροντίζω την Υγεία μου, προωθώ την ευημερία της χώρας μου, εξελίσσω την τεχνογνωσία της.