Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε από το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου η εκπαιδευτική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ “Innovative Schools: Teaching & Learning in DIGITAL STEM LABS” «Καινοτόμα σχολεία: Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με ψηφιακά εργαστήρια STEM» στην πόλη Panevėžys (Πενεβέτζι) της Λιθουανίας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παραγωγή νέων λογισμικών που θα διευκολύνουν την κατανόηση φυσικών εννοιών μέσα από διαδραστικές προσομοιώσεις. Η δική μας συμμετοχή περιλάμβανε την κατασκευή ενός ψηφιακού έξυπνου θερμοκήπιου που θα αντιδρά μόνο του σε παραμέτρους όπως η ποσότητα του φωτός, η ένταση και η διεύθυνση του αέρα , η διακύμανση της θερμοκρασίας αλλά και της υγρασίας με την βοήθεια ηλεκτρονικών αισθητήρων και ηλεκτρονικής πλακέτας Arduino.
Έντεκα λοιπόν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με τη συνοδεία των καθηγητριών κκ. Παπαδογιάννη και Ηλιάδου ταξίδεψαν στην πόλη Panevėžys της Λιθουανίας. Ήταν η τελευταία συνάντηση του προγράμματος και η μοναδική που περιλάμβανε τη συμμετοχή μαθητών. Οι μαθητές μας συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν με τα παιδιά από την Τουρκία και τη Λιθουανία σε μια σειρά δραστηριοτήτων.
Το καθημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε εργαστήρια στο χώρο του σχολείου “Zemynos”, όπου τα παιδιά επιδόθηκαν σε δραστηριότητες όπως η κατασκευή σαπουνιού, η ζωγραφική σε βαμβακερή τσάντα και η κατασκευή ρομποτικού μοντέλου δεινόσαυρου. Επίσης, οι οικοδεσπότες μας φρόντισαν να μας ξεναγήσουν στην πόλη τους, αλλά και στο Πάρκο – Μουσείο Αλόγου στην πόλη Ανικστσιάι, όπου συμμετείχαμε στο ζύμωμα ψωμιού. Την τελευταία ημέρα οργάνωσαν μία ξενάγηση στην πρωτεύουσα Βίλνιους, όπου επισκεφτήκαμε και το Προεδρικό Μέγαρο.
Ήταν μία εβδομάδα πλούσια σε εμπειρίες και ερεθίσματα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη γνωριμία τους με συμμαθητές διαφορετικής κουλτούρας, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις μέσα σε κλίμα φιλικό και ανιδιοτελές – όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν. Οι οικοδεσπότες μας φρόντισαν να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία και να αισθανθούμε ξεχωριστοί φιλοξενούμενοι. Μας υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, οργάνωσαν για εμάς μια μικρή παράσταση σε παραδοσιακούς χορού και τραγούδια τους, μας έκαναν όμορφα δώρα για να συνοδεύουν τις αναμνήσεις μας.
Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν : Μανωλεσάκης Αργύρης, Κιτράκης Γιώργος, Τσιουδάκη Μαρία, Κοκολάκη Μαρία , Κιαγιά Εμμανουέλα , Ψιστάκη Αννα , Καλογεράκη Ευαγγελία, Καλλιτσουνάκη Δήμητρα, Ψαραδέλης Ξενοφών, Χατζηδάκης Κωσταντίνος και Μοαουάντ Μπερναντέτ.
Η ωφέλεια από τη συμμετοχή των παιδιών σε τέτοια προγράμματα είναι ανυπολόγιστη. Δε μιλάμε απλά για κάποια νέα γνώση. Η αλληλεπίδραση και συνεργασία με συμμαθητές από άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στα προγράμματα Erasmus είναι βιώματα που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητα των αυριανών Ευρωπαίων πολιτών.