Πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-5 Μαίου 2023 , η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+  : “Eco Art Galleries” , 2022-1-FR01-KA210-SCH-000084023 , που συμμετέχει και το σχολείο μας (3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου) , στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Κατά την διάρκειά της , 7 καθηγητές και 13 μαθητές από την Γαλλία (Vireux-Wallerand) , την Ισπανία (Las Cabezas de San Juan-Seville) και Τουρκία (Instanbul – Kωνσταντινούπολη) φιλοξενήθηκαν και πήραν μέρος σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες  , που πρόσθεσαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στους συμμετέχοντες.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενασχόληση των μαθητών με το περιβάλλον και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης ευελπιστεί να εξοπλίσει  τους μαθητές , με αυξημένη ευαισθητοποίηση και σεβασμό προς αυτό και μέσω του παρελθόντος πολιτιστικού μας πλούτου.

Τις δραστηριότητες οργάνωσαν και πήραν μέρος καθηγητές και ομάδα μαθητών του σχολείου μας που φρόντισαν για την ευχάριστη και επιτυχή πραγματοποίησή τους.

Την πρώτη μέρα λοιπόν, μετά από ένα παιχνίδι γνωριμίας μαθητών και καθηγητών μεταξύ τους , οργανώθηκε ένα “κυνήγι θησαυρού” στον Δημοτικό κήπο της πόλης μας , με θέμα : ανακαλύπτω και γνωρίζω φυτά και δένδρα. Δημιουργήθηκαν 4 ομάδες ‘’κυνηγών”, σε κάθε μία από τις οποίες συμμετείχε αντιπρόσωπος-μαθητής κάθε χώρας.

Διανεμήθηκε σε κάθε ομάδα φυτολόγιο , που περιείχε 20 ονομασίες φυτών και δένδρων, με διαφορετική σειρά στο καθένα, που βρίσκονται μέσα στον Δημοτικό κήπο. Κάθε ομάδα έπρεπε να ψάξει το αντίστοιχο φυτό ή δένδρο, να κόψει ένα φύλλο του και να το κολλήσει δίπλα στο αντίστοιχο όνομα μέσα στο φυτολόγιο. Όποια ομάδα συμπλήρωνε πρώτη το φυτολόγιο θα ήταν και η νικήτρια. Η ιδιαιτερότητα της μέρας , 1η Μαίου , και το κατά διαστήματα ψιλόβροχο βοήθησαν ώστε ο Κήπος να είναι σχεδόν αποκλειστικά διαθέσιμος για την δραστηριότητά μας.

Tην δεύτερη μέρα, οι ξένες αποστολές επισκέφτηκαν το σχολείο μας, όπου μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του Διευθυντή μας , ακολούθησαν παρουσιάσεις των σχολείων των χωρών του προγράμματος καθώς και παρουσιάσεις σχετικά με τα ενδημικά φυτά που συναντιούνται στις περιοχές τους. Ακολούθησε παρουσίαση μαθητών μας με θέμα την απεικόνιση της φύσης στους τοίχους και τα δάπεδα των ανακτόρων της Κνωσσού καθώς και σε άλλες μορφές τέχνης όπως η αγγειοπλαστική και η κατασκευή κοσμημάτων. Επίσης , ζωγραφίστηκαν χάρτινα  ταμπλώ εμπνευσμένα από τον τίτλο του προγράμματος ενώ παράλληλα παίχτηκαν ιντερνετικά παιχνίδια Kahoot σχετικά την εμφάνιση της φύσης στα έργα διάσημων Ευρωπαίων ζωγράφων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση της ξένης αντιπροσωπείας στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και τα αξιοθέατά της καθώς  η επίσκεψη σε μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα “ αθέατες  οπτικές του Ρεθύμνου “ που φιλοξενούνταν εκείνες τις ημέρες στο “Σπίτι του Πολιτισμού” της πόλης μας.

Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη στον Κόμβο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή στον Φινοκαλιά, του Δήμου Αγίου Νικολάου. Ο Κόμβος ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , υποστηριζόμενος από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ). Έχει σαν αντικείμενο , να προάγει την διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών.

Εκεί διενεργήθηκαν πειράματα από τους μαθητές και παρουσιάστηκαν με απλό τρόπο αλλά και διαπιστώθηκαν πειραματικά φαινόμενα,  όπως η ικανότητα του διοξειδίου του άνθρακα να δεσμεύει υπέρυθρη ακτινοβολία, το φαινόμενο της λευκαύγειας , η επίδραση του λιώσιμου των πάγων στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας , η αύξηση της οξύτητας στους ωκεανούς και η επίδραση που έχει αυτή στους ζωντανούς οργανισμούς καθώς και οι βασικές αρχές της κυκλοφορίας του νερού στους ωκεανούς.

Η όλη δραστηριότητα ήταν άρτια σχεδιασμένη και εντυπωσίασε καθηγητές και μαθητές των ξένων αποστολών.

Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε μία ανάλογη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Αυτήν την φορά έγινε μετάβαση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμμου, που εδρεύει στο χωριό Κεφαλάς του Αποκόρωνα, στο νομό Χανίων.

Το Κέντρο στοχεύει στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην ευαισθητοποίηση και στην ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και γενικά όλων των πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης .

Στα πλαίσια των προγραμμάτων του Κέντρου “Αλλάξτε Συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε” και “ Αλλάζω για το Κλίμα” έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με την ανακύκλωση και τις ενναλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας καθώς επίσης πραγματοποιήθηκαν βιωματικά σεμινάρια σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού και υφασμάτων .

Την πέμπτη  και τελευταία ημέρα της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού καθώς και στο Αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Το απόγευμα έγινε η απονομή των διπλωμάτων παρακολούθησης των δραστηριοτήτων στους συμμετέχοντες και ακολούθησαν κρητικοί χοροί και γεύμα που ετοίμασαν μητέρες των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας .

Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές : Αρχοντάκη Στέλλα, Μπικάκη Αθηνά, Παύλος Κωστάκης , Κοτσυφάκης Δημήτρης, Κρεβετζάκη Δέσποινα, Παπασπυροπούλου  Παυλίνα, Θεοδωράκη Χρυσάννα , Τσιουδάκη Μαρία και οι καθηγητές : Άλτας Βαγγέλης , Γρημπυλάκος Γιώργος, Ηλιάδου Χρυσούλα, Γεωργιουδάκη Φωτεινή και Διαμάντης Παναγιώτης.