Στα μέσα του Φλεβάρη μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ταξίδεψαν στην παγωμένη Φινλανδία! Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ με τίτλο «Water For Life», οι εκπαιδευτικοί Μπιρικάκη Ευγενία, Τρουλλινάκη Κωστούλα, Ψαράκη Μαρία και οι μαθήτριες Αρχοντάκη Εμμανουέλα, Λιοδάκη Ναταλία, Μπικάκη Χριστιάνα, Μπλαβάκη Συμέλα και Παραγιουδάκη Μαρίλια, πέρασαν μία εβδομάδα γεμάτη όμορφες εικόνες και εμπειρίες, στο χιονισμένο Κουόπιο της Φινλανδίας.

Το κρύο τσουχτερό! Την πρώτη μέρα η θερμοκρασία ήταν  -25⁰C!!! Όμως αυτό δε μας εμπόδισε να απολαύσουμε τις ομορφιές αυτού του τόσο όμορφου τόπου! Αρχικά, μας υποδέχτηκαν οι οικογένειες φιλοξενίας με μεγάλη ζεστασιά κρατώντας ελληνικές σημαίες που είχαν ζωγραφίσει! Τη Δευτέρα μας καλωσόρισαν στο σχολείο Ahmon με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Εντυπωσιαστήκαμε από την πληθώρα εργαστηρίων και εξοπλισμού. Τα παιδιά εκεί, από μικρή κιόλας ηλικία, εκτός από τις γνώσεις σε θεωρητικά και θετικά μαθήματα, ασχολούνται με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, του πλεξίματος, της ραπτομηχανής, της μαγειρικής, της τέχνης της ξυλουργικής κ.ά. Φυσικά, όλα τα παραπάνω εργαλεία και ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμα στο σχολείο για κάθε ένα μαθητή στην ανάλογη τάξη! Ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας και δράσεις σχετικά με το νερό. Το απόγευμα οι μαθήτριες επισκέφθηκαν το spa Fontanella, όπου κολύμπησαν στη θερμαινόμενη πισίνα με θέα το λευκό από το χιόνι δάσος!

Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας και παρακολουθήσαμε μία ομιλία καθηγητών του πανεπιστημίου σχετικά με την μικροβιολογία του νερού και τη μόλυνση των υδάτων. Στη συνέχεια, μπήκαμε σε εργαστήρια, όπου είδαμε και μελετήσαμε μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο νερό και μάθαμε για το πώς λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός στη χώρα τους. Μετά από αυτό, κάναμε βόλτα στην κλειστή αγορά του Κουόπιο και επισκεφθήκαμε μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογράφοι της Άγριας Φύσης» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κουόπιο. Το απόγευμα υπήρχε μία διαφορετική δραστηριότητα! Έλκηθρο στο χιόνι! Ο ενθουσιασμός μεγάλος και η εμπειρία μοναδική!

Την επόμενη μέρα παρακολουθήσαμε πώς χρησιμοποιείται το νερό και πόσο πολύτιμο είναι, στο εργοστάσιο λιπασμάτων πανευρωπαϊκής εμβέλειας «Yara» και μετά ξεναγηθήκαμε στην εκατοντάδων στρεμμάτων περιοχή. Στη συνέχεια, πήγαμε στο χιονοδρομικό κέντρο  στο βουνό Tahko και περπατήσαμε μέσα στο χιονισμένο δάσος! Το τοπίο μαγευτικό και τα λόγια πολύ λίγα για να περιγράψουν αυτό που ζήσαμε! Η μέρα μας τελείωσε με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο, καθώς πήγαμε σε ένα πάρκο τραμπολίνων και διασκεδάσαμε!

Η Πέμπτη ήταν άλλη μία μέρα στο σχολείο, που μαθητές και καθηγητές έμαθαν να παίζουν φινλανδικούς σκοπούς στις κιθάρες, να τραγουδούν στίχους στη γλώσσα τους και να μαγειρεύουν ορισμένα από τα εδέσματά τους!

Η τελευταία μέρα ήταν γεμάτη εκπλήξεις και μοναδικές εμπειρίες! Μεταφερθήκαμε στο δάσος Ruokoniemi και συγκεκριμένα σε ένα παραλίμνιο σημείο του, όμως, δεν υπήρχε λίμνη! Ήταν όλη καλυμμένη με πάγο και χιόνι! Κοιτάζοντας έβλεπες ένα απέραντο λευκό και πολυάριθμα χιονισμένα έλατα! Με το που φτάσαμε, άρχισαν και οι δραστηριότητες! Ξεκινήσαμε φορώντας χιονοπέδιλα για να περπατήσουμε στο χιόνι! Ανοίξαμε τρύπες στην παγωμένη λίμνη και δοκιμάσαμε να ψαρέψουμε (η ψαριά μας ήταν ένα μόνο μικρό ψαράκι!). Έπειτα, οι οικοδεσπότες έψησαν λουκάνικα στα κάρβουνα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, και καθίσαμε δίπλα στη φωτιά. Μετά μπήκαμε στον ξύλινο ξενώνα παίξαμε ειδικά διαμορφωμένα επιτραπέζια παιχνίδια σχετικά με το θέμα του προγράμματος και χορέψαμε όλοι μαζί στους ρυθμούς της ζούμπα! Το απόγευμα παρευρεθήκαμε στη γιορτή αποχαιρετισμού, όπου δειπνήσαμε, συζητήσαμε για τις μέρες αυτές, τραγουδήσαμε, γελάσαμε και μέρος της εκδήλωσης αυτής ήταν και μία λίγο τολμηρή δράση… βουτιά στην παγωμένη λίμνη! Τρεις ήταν μόνο οι θαρραλέες μαθήτριες, που αφού μπήκαν στη ζεστή σάουνα… βούτηξαν στο παγωμένο νερό! Ενημερωθήκαμε από τους ντόπιους ότι μετά από αυτό, δεν θα κρυολογήσουν για έναν ολόκληρο χρόνο!!!

Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι ζωής! Μία επίσκεψη μοναδική που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη! Επιστρέψαμε γεμάτες νέες γνώσεις και εμπειρίες που μας δίδαξαν πολλά σε διαφορετικά επίπεδα, γιατί «ο κόσμος είναι η πραγματική τάξη, ο πιο σημαντικός τρόπος εκμάθησης είναι μέσω της εμπειρίας» και το πρόγραμμα αυτό έδωσε σε όλους μας την ευκαιρία αυτή!

Μπιρικάκη Ευγενία

Υπεύθυνη του προγράμματος

Με το πρόγραμμα Erasmus+ “Water for Life” στο οποίο συμμετέχω, είχα την τύχη να επισκεφτώ το μακρινό Σιλινιάρβι της Φινλανδίας. Το ταξίδι μας ξεκίνησε ξημερώματα και μετά από πολλές πτήσεις, προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο του Κουόπιο!

Τις 5 μέρες που περάσαμε εκεί, ακολουθήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, εξερευνήσαμε αυτή την πανέμορφη περιοχή της Φινλανδίας, ενώ παράλληλα περάσαμε αρκετές ώρες στο σχολείο και πήραμε μια γεύση από το εκπαιδευτικό της σύστημα. Με τη βοήθεια των μαθητών, των καθηγητών και των οικογενειών που μας φιλοξένησαν, γνωρίσαμε από κοντά την κουλτούρα τους, τις συνήθειές τους και ζήσαμε την ασυνήθιστη για εμάς καθημερινότητά τους με τις πολικές θερμοκρασίες που κάποιες μέρες πλησίαζαν τους -30°C!!!

Το ατελείωτα χιόνια, οι παγωμένες λίμνες και τα ψηλά κάτασπρα δέντρα έκαναν το τοπίο μαγευτικό! Με εντυπωσίασε η θέα από τον πύργο Puijo, το ορυχείο Yara και η κατασκήνωση Ruikoniemi που επισκεφτήκαμε και απόλαυσα τη βραδινή βόλτα με τα έλκηθρα και το πάρκο τραμπολίνου! Αυτό όμως που θα μου μείνει αξέχαστο είναι η φιλοξενία τους, η ζεστασιά με την οποία με υποδέχτηκαν και με έκαναν να νιώσω άνετα και οικεία στο σπίτι τους και οι υπέροχες στιγμές που πέρασα με όλα τα παιδιά που γνώρισα εκεί! Επέστρεψα γεμάτη αναμνήσεις και εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό μου για πάντα!

Ευχαριστώ τις καθηγήτριές μου κ. Μπιρικάκη, κ. Ψαράκη και κ. Τρουλλινάκη, που μας συνόδευσαν και μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Λιοδάκη Ναταλία, μαθήτρια της Α’ γυμνασίου

Πριν από λίγες ημέρες μαζί με τις συμμαθήτριες μου και 3 καθηγήτριές μου ταξιδέψαμε στην Φινλανδία μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

Με φιλοξένησε μια οικογένεια Φιλανδών σε ένα πολύ ωραίο σπίτι με ένα μεγάλο σκύλο.

Δε μπορώ να πω τα καλύτερα για τα φαγητά των Φιλανδών, ζουν όμως σε μια φανταστική χώρα…

Κάναμε ορειβασία σε χιονισμένα βουνά, περπατήσαμε στην παγωμένη λίμνη, κάναμε έλκηθρο, σπα και σάουνα, μέχρι και βουτιά στα παγωμένα νερά.

Το σχολείο τους ήταν φανταστικό και όλα τα παιδιά πολύ ευγενικά και πρόσχαρα!

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι ήταν ένα μοναδικό ταξίδι, εμπειρία ζωής…

Θα σας συμβούλευα το επόμενο σας ταξίδι να είναι στη Φινλανδία.

                                                             Αρχοντάκη Εμμανουέλα, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου

Αρχικά, είχα δηλώσει συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα Erasmus στο σχολείο μου. Όταν με επέλεξαν για το ταξίδι αυτού του μήνα στην Φινλανδία ήμουν πολύ ενθουσιασμένη. Το ταξίδι κράτησε μια εβδομάδα. Η μεταφορά μας μέχρι εκεί ήταν μεγάλη και κουραστική αλλά και πολύ ωραία. Το βράδυ που φτάσαμε στην πόλη όπου θα μέναμε μας περίμεναν οι οικογένειες που θα μας φιλοξενούσαν. Ήταν όλοι πολύ φιλόξενοι και καλοί. Την πρώτη μέρα κάναμε κάποιες δραστηριότητες στο σχολείο. Αυτό που μου άρεσε όμως πιο πολύ από την πρώτη μέρα ήταν το spa που επισκεφθήκαμε το απόγευμα. Επίσης, πήγαμε στο πανεπιστήμιο της πόλης και σε ένα μεγάλο πάρκο για έλκηθρο. Ήταν πολύ διασκεδαστικά! Έπειτα, την τρίτη μέρα εντυπωσιάστηκα πολύ με το πάρκο τραμπολίνου που πήγαμε την Τετάρτη το μεσημέρι  και το απόγευμα πήγα με την οικογένεια που με φιλοξενούσε για ψώνια σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης! Επιπλέον, το επόμενο πρωί φτιάξαμε κάτι πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά. Το απόγευμα ήταν ένα από τα καλύτερα, γιατί πήγαμε σε μία ντίσκο. Είδαμε πώς είναι τα πάρτι εκεί και χορέψαμε! Τέλος, πήγαμε σε μια κατασκήνωση όπου ψαρέψαμε στον πάγο και παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια. Για εμένα όμως το καλύτερο από όλα ήταν το βράδυ της Παρασκευής. Πήγαμε σε ένα τεράστιο σπίτι όπου περπατήσαμε στο χιόνι και αφού μπήκαμε σε μια ζεστή σάουνα, βουτήξαμε σε μια παγωμένη λίμνη! Ήταν παγωμένη αλλά τέλεια! Το ταξίδι αυτό θα μου μείνει για πάντα αξέχαστο!

Παραγιουδάκη Μαρίλια, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου

Το ταξίδι μου στη Φινλανδία ήταν μια απίστευτη εμπειρία, που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Παρόλο που ήμουν νευρική στην αρχή, η οικογένεια που με φιλοξενούσε, με έκανε να νιώσω αμέσως σαν στο σπίτι μου. Όλα τα παιδιά ήμασταν λίγο ντροπαλοί στην αρχή, αλλά μόλις γνωριστήκαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολλά κοινά. Η αγαπημένη μου ανάμνηση ήταν από το τελευταίο βράδυ. Ήμασταν όλοι μαζεμένοι σε ένα σπίτι μιας εκπαιδευτικού και, αφότου φάγαμε, πήγαμε αρχικά στη σάουνα και έπειτα βουτήξαμε σε μια παγωμένη λίμνη. Έχω να διασκεδάσω τόσο πολύ εδώ και πολύ καιρό. Κλείνοντας, εύχομαι σε όλα τα παιδιά κάποια στιγμή της ζωής τους , να έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα παρόμοιο ταξίδι…..

Μπλαβάκη Συμέλα, μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου

Στην αρχή της χρονιάς αποφάσισα να πάρω μέρος στο πρόγραμμα ERASMUS+ και καλά έκανα .Σε αυτό το πρόγραμμα μπορείς να γνωρίσεις άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς. Αφού συμπλήρωσα ένα ερωτηματολόγιο, επιλέχθηκα μαζί με τέσσερις φίλες μου να πάω ταξίδι στην Φινλανδία . Το ταξίδι μπορεί να ήταν κουραστικό, αλλά άξιζε τον κόπο. Ζήσαμε απίστευτες στιγμές! Είδαμε μοναδικά τοπία, κάναμε δραστηριότητες στο χιόνι, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και δοκιμάσαμε παραδοσιακά φαγητά!

Μια ακόμα ωραία εμπειρία ήταν το ότι φιλοξενηθήκαμε από  ντόπια οικογένεια. Μου άρεσε πολύ αυτό το κομμάτι του προγράμματος, γιατί είχα την ευκαιρία να μάθω πώς ζουν εκεί . Μαζί με το κορίτσι που με φιλοξενούσε περάσαμε πολύ καλά και ας μην μιλούσε αγγλικά. Παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια και συζητήσαμε για τα ενδιαφέροντά μας.

Αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική !!! Θα ήθελα να το ξαναζήσω και πιστεύω ότι είμαι πολύ τυχερή που έζησα κάτι τέτοιο! Μπικάκη Χριστιάννα, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου