Την εβδομάδα μετά την Κ. Δευτέρα μια μεγάλη ομάδα μαθητών και μαθητριών της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων εκπονήθηκε το πρότζεκτ «Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν η Μεγάλη Ελλάδα» με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και μαθητριών που διερεύνησαν την ιστορική πορεία των ελληνικών αποικών της Κ. Ιταλίας και τους δεσμούς με τη μητροπολιτική Ελλάδα που φτάνουν ως το σήμερα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το εκπαιδευτικό ταξίδι 45 παιδιών της Γ Γυμνασίου στην Ιταλία, από τις 19 ως τις 22 Μαρτίου 2024.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με την επίσκεψη στο L’Istituto Comprensivo «G. Pascoli» στην πόλη Ματέρα, μια περιοχή που τον 7ο αιώνα π.Χ. έπαιξε σημαντικό ρόλο για τους Έλληνες μαθητές και δασκάλους καθώς ήταν μέρος της Magna Graecia. Η συνάντηση είχε προετοιμαστεί από την εκπαιδευτικό κ. Βρέντζου και την ομόλογό της Patrizia Montemurro. Πολύτιμη υπήρξε η μεσολάβηση και βοήθεια του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στο Μπάρι, του δικηγόρου και Καθηγητή κ. Στέλιου Campanale, με καταγωγή από την περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων. Ο κ. Campanale μας συνάντησε το πρωί της Τρίτης 19 Μαρτίου, ενημερώθηκε για το πρόγραμμά μας και μας ακολούθησε στην επίσκεψή μας στο σχολείο της Ματέρα τροποποιώντας το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμά του.

Στο σχολείο της Ματέρα οι μαθητές μας υποδέχθηκαν σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση. Είχαν ζωγραφίσει για εμάς δημιουργίες με την ελληνική σημαία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Anna Maria Casamassa και Anna Loré, καθώς και πινακίδες γραμμένες στα ελληνικά. Παρουσίασαν τους δύο εθνικούς ύμνους, λαϊκούς χορούς και τραγούδια της περιοχής τους με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Rosanna Bianco, Arianna Di Trani, Cristina Grieco και Cristina Fontanarosa. Μετά την ανταλλαγή δώρων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο σχολείων, του διευθυντή κ. Michele Ventrelli και της κ. Μαρίας Παπαδογιάννη, όλα τα παιδιά μαζί απόλαυσαν τοπικές λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει με πλούσιο μπουφέ οι γονείς των μαθητών του ιταλικού σχολείου.

Στις ομιλίες τους, οι εκπαιδευτικοί και ο πρόξενος τόνισαν την αξία αυτής της ιδιαίτερης εμπειρίας επικοινωνίας, που βοηθά τους νέους ανθρώπους να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας πέρα από τα εθνικά σύνορα. Τα δύο σχολεία υποσχέθηκαν μια νέα συνάντηση – αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο – και συνεργασία που ίσως οδηγήσει σε μια μελλοντική αδελφοποίηση.

Η Ματέρα έχει τη δική της αξιοθαύμαστη ιστορία με παρουσία που χρονολογείται από την προϊστορική περίοδο. Είναι σκαλισμένη σε μία ρεματιά στην εξοχή της περιφέρειας Μπαζιλικάτα και είναι γνωστή για τις σπηλιές στις οποίες στεγάζονταν οι φτωχοί κάτοικοί της. Η Ματέρα είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα παιδιά μας απόλαυσαν έναν όμορφο περίπατο στα γραφικά σοκάκια με τα εκπληκτικά κτήρια.

Τις επόμενές ημέρες οι περιπατητές επισκέφθηκαν την αιώνια πόλη, τη Ρώμη. Την Τετάρτη απόλαυσαν έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο με στάσεις στο Κολοσσαίο, στο μνημείο του Vittorio Emanuele, στην Fontana di Trevi. Το πρωινό της Πέμπτης ήταν αφιερωμένο στα μουσεία του Βατικανού, με μια εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης και την περίφημη  Καπέλα Σιστίνα, το παρεκκλήσιο με τις νωπογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου. Το ταξίδι μας ολοκληρώθηκε με έναν τελευταίο περίπατο στην Piazza di Spagna πριν την αναχώρησή μας για το Ρέθυμνο.

 

Οι συνοδοί καθηγητές, Μαρία Παπαδογιάννη, Ελευθερία Βρέντζου, Χρυσούλα Ηλιάδου και  Εμμανουήλ Πάγκαλος, ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για τον κόπο και την καλή τους διάθεση, την σωστή συμπεριφορά τους και συνεργασία. Είναι σίγουρα μεγάλη ευθύνη μια τέτοια μετακίνηση, αλλά το όφελος για την κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών μας είναι ανεκτίμητο.