Μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ210 «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο: “Eco Art Galleries ” ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από δύο μαθητές, την Πολίτη Ντέλια και τον Βαγιωνάκη Γιάννη, και δύο καθηγήτριες, τη Γεωργιουδάκη Φωτεινή και τη Φωτεινού Πηνελόπη, πραγματοποίησε πολυήμερη μετακίνηση (17-24/03/2024) στην πόλη Las Cabezas De San Juan της Ισπανίας.

Στόχος του Προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Οι μαθητές επικεντρώθηκαν σε τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά, για να τα μετατρέψουν σε μικρά έργα τέχνης και να δημιουργήσουν τη δική τους «Eco Art Gallery».

       

Στο σχολείο φιλοξενίας Delkado Brackenbury η ομάδα του 3ου Γυμνασίου παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών της, παρακολούθησε αυτά των άλλων εταίρων, Ισπανών, Γάλλων και Τούρκων, και συμμετείχε σε εποικοδομητικές συζητήσεις. Παράλληλα, οι μαθητές μας παρακολούθησαν μαθήματα και δράσεις του σχολείου και βίωσαν διαφορετικές πρακτικές μάθησης. Ξεναγήθηκαν στη μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα πόλη, όπου διέμεναν, αλλά και στα ιστορικά αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας, της Σεβίλλης.

                         

Αναμφισβήτητα, οι μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες. Φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των μαθητών του εταιρικού σχολείου και  συναναστράφηκαν με τους μαθητές του. Έτσι είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν φιλίες, να αναπτύξουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Η πολυήμερη διαμονή στο εξωτερικό, σε σπίτια και σχολείο «αγνώστων», ανέπτυξε στους μαθητές, την προσαρμοστικότητα, την υπευθυνότητα, την ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, την ευελιξία τους.  Αλλά και για τους καθηγητές-συνοδούς η μετακίνηση αυτή έδωσε τη δυνατότητα για τη γνωριμία με ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, για ανταλλαγή παιδαγωγικών γνώσεων και εμπειριών, για τη δημιουργία μίας διαπολιτισμικής παρέας με κοινά ενδιαφέροντα.

     

«……Ήταν μία μοναδική εμπειρία, έμαθα τόσο πολλά πράγματα, είδα νέα μέρη και γνώρισα καινούργιους ανθρώπους. Το μόνο στενάχωρο ήταν όταν έπρεπε να αποχωριστώ την οικογένεια που με φιλοξένησε και την αγαπημένη μου Ισπανίδα φίλη Miriam. Ελπίζω να ξαναπάω…»

Πολίτη Ντέλια, Β5

«…Η εκπαιδευτική εκδρομή με το Πρόγραμμα Erasmus, στο οποίο συμμετείχα,  ήταν πραγματικά μοναδική. Το σχολείο και η οικογένεια, όπου έμεινα,  ήταν πολύ φιλόξενα. Παρακολούθησα ενδιαφέροντα εργαστήρια και δράσεις, ξεναγήθηκα σε όμορφα μέρη. Αξέχαστος θα μου μείνει και ο τοπικός αγώνας ποδοσφαίρου που παρακολούθησα με τους Ισπανούς φίλους μου…»

Βαγιωνάκης Γιάννης, Γ1

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.