Για άλλη μια χρονιά οι καθηγητές ειδικής αγωγής του 3ου  Γυμνασίου Ρεθύμνου, Βρέντζου Ελευθερία (ΠΕ03ΕΑΕ), Γεωργιουδάκη Φωτεινή (ΠΕ02ΕΑΕ), Κουνδουράκη Γεωργία (ΠΕ02ΕΑΕ) και Πάγκαλος Εμμανουήλ (ΠΕ04.01ΕΑΕ), σε συνεργασία με τους καθηγητές και  την Διεύθυνση του σχολείου μας, πραγματοποίησαν τριήμερες δράσεις από Δευτέρα  4 έως Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3η Δεκεμβρίου). Σκοπός των δράσεων ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια του σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

   Με σύνθημα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ» οι μαθητές της A’ Γυμνασίου  ήρθαν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με την τύφλωση, την κώφωση αλλά και την κινητική αναπηρία. Έκαναν εξάσκηση στη χρήση της γραφομηχανής Braille γράφοντας το όνομά τους, αλλά και μηνύματα-συνθήματα  σε χαρτόνι με καπάκια. Προσπάθησαν με  χειλεανάγνωση να επικοινωνήσουν και να αποδώσουν το τραγούδι «Τρίγωνα κάλαντα» με τη χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Επίσης, ήρθαν σε επαφή με την κινητική αναπηρία, αφού χρησιμοποίησαν το αναπηρικό αμαξίδιο και έκαναν δραστηριότητες που αφορούσαν τη λεπτή κινητικότητα.

Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου παρακολούθησαν μια ταινία μικρού μήκους σχετική με την κινητική αναπηρία. Κατόπιν, έγινε συζήτηση για την διαφορετικότητα και τους κανόνες συμπεριφοράς. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και απάντησαν σε ανάλογο  ερωτηματολόγιο.

  Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου ενημερώθηκαν για τα παραολυμπιακά αθλήματα και κατασκεύασαν τη σημαία των παραολυμπιακών αγώνων.  Η δράση τους έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας πολύ σημαντικής επίσκεψης – ΕΚΠΛΗΞΗΣ που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας την επόμενη εβδομάδα.

Μέσω των παραπάνω προσομοιώσεων οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να μπουν, έστω και για λίγο, στη θέση των ατόμων με αναπηρία καλλιεργώντας έτσι μια από τις σημαντικότερες δεξιότητές τους, την ενσυναίσθηση. Αυτός είναι και ο λόγος που το σχολείο μας επιμένει στη βιωματική και ουσιαστική επαφή με σκοπό την προαγωγή μιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Η Διεύθυνση και οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Μαρκάκη, καθώς και το προσωπικού του Νοσοκομείου, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα να μας χορηγήσουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη δράση.

Οι καθηγητές που οργάνωσαν  και πραγματοποίησαν τη δράση: 

Βρέντζου Ελευθερία ΠΕ03ΕΑΕ,Γεωργιουδάκη Φωτεινή ΠΕ02ΕΑΕ, Κουνδουράκη Γεωργία ΠΕ02ΕΑΕ ,Πάγκαλος Εμμανουήλ ΠΕ04.01ΕΑΕ