Στο διάστημα 19-22 Νοεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα συνεργασίας των αδελφοποιημένων Δήμων Ρεθύμνου και Castenaso Ιταλίας πού αφορούσε την βιώσιμη ανάπτυξη στις πόλεις και την ψηφιακή μετάβαση.

Στην δράση που ακολούθησε , εκτός από τους Αντιδημάρχους Ρεθύμνου κους Κρεβετζάκη και Σπανουδάκη , πήρε μέρος και το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου με τον καθηγητή κο Μανώλη Πάγκαλο και τους μαθητές του σχολείου Καπελώνη Κυριάκο και Καπελώνη Μιχαέλα .

Η δράση με τίτλο «Green Sport Event»   αποτελούσε συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο τον περασμένο Μάιο με συμμετοχή Ιταλικής αντιπροσωπίας του Δήμου του Castenaso  με επικεφαλή τον Δήμαρχο του , κο Carlo Gubellini.

Είχαν προηγηθεί σεμινάρια και τηλεδιασκέψεις μεταξύ του 3ου Γυμνασίου και του Γυμνασίου Secondaria Scuola Gozzadini του Castenaso σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα στην Ιταλία περιελάμβανε επισκέψεις : στο πάρκο βιοποικιλότητας και διατροφικής κουλτούρας Fico Eataly World,  στο μουσείο Κέντρου Τεκμηρίωσης του Πολιτισμού Villanova-Muv, στο μεσαιωνικό χωριό Dozza της Imola καθώς και συμμετοχή σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Castenaso σχετικά με τα συμπεράσματα του παραπάνω προγράμματος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση στην πόλη της Μπολόνια από την δραστήρια δασκάλα της Ελληνικής Κοινότητας και δημιουργού του συγκεκριμένου προγράμματος κα Ευριδίκη Σαγάνη.

Το κεντρικό θέμα όμως της δράσης ήταν η ημέρα Plogging .

Πρόκειται για τη νέα τάση στο τρέξιμο που κερδίζει  ολοένα και      περισσότερους  οπαδούς. Η λέξη «plogging» είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από από τις λέξεις «plocka upp» (που σημαίνει μαζεύω από κάτω) και «jogging». Και δεν είναι άλλο από το να μαζεύεις τα σκουπίδια που υπάρχουν στους δρόμους καθώς κάνεις τζόκινγκ. 

Έρχεται από τη Σουηδία και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός άσκησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη δράση πήραν μέρος 45 μαθητές της Scuola Gozzadini με τους καθηγητές τους, καθώς και οι δύο Έλληνες μαθητές με τον καθηγητή  του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου . Στόχος τους να τρέξουν μία συγκεκριμένη διαδρομή της πόλης και να μαζεύουν παράλληλα τυχόν σκουπίδια στον δρόμο.

Ακολούθησε απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής από την αντιδήμαρχο καθαριότητας κα Elizabetta Scalabra . Αργότερα η Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας της Εμίλια- Ρομάνα , κα Ιωάννα Βαλκάνη, παρέθεσε γεύμα στην Ελληνική αντιπροσωπία.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο του Castenaso , κο Carlo Gubellini για την θερμή φιλοξενία της Ελληνικής αντιπροσωπίας  καθώς και τους κυρίους Ματθαιουδάκη και Luigi Mengoli για την αμέριστη συμπαράστασή τους καθ’όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων.

Κλείνουμε με την βεβαιότητα ότι τέτοιες συνεργασίες προάγουν την ενημέρωση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των δύο δήμων.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.