Το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Τηλεσκόπιο (EST)  είναι το μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη (Ισπανία), επιδιώκοντας μοναδικές παρατηρήσεις των μαγνητικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον Ήλιο.

Η  Eυρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με το (EST) διοργάνωσε τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2021 έναν διεθνή διαγωνισμό για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ο Ήλιος με μια ματιά». Οι μαθητές από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να ερευνήσουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον Ήλιο μας που θα  βοηθούσαν να δημιουργηθεί μια ανοιχτή εκπαιδευτική πηγή για τον Ήλιο (Solarpedia), η οποία στη συνέχεια θα προσφερθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο ευρύ κοινό.

Οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να σχεδιάσουν ένα infographic όπου ο Ήλιος είναι ο πρωταγωνιστής. Ένα infographic, είναι μια συλλογή εικόνων, γραφημάτων και ελάχιστου κειμένου που παρέχει μια επισκόπηση ενός θέματος με ευκολία στην κατανόηση. Η τεχνική σχεδίασης ήταν ελεύθερη, αλλά έπρεπε να είναι μια πρωτότυπη STEM δημιουργία.

Συγχαίρουμε την μαθήτρια του σχολείου μας Γαλανάκη Κωσταντίνα της Γ γυμνασίου για την συμμετοχή της στον διαγωνισμό αυτό.

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν γνώσεις από τη Φυσική, τα Μαθηματικά, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Τέχνη, την Πληροφορική, τα Αγγλικά και ακόμη και την Ιστορία !