Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γυμνάσιο μας η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning «Let’s celebrate diversity», όπου συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία. Το πρόγραμμα είχε ως κεντρικό θέμα τη συμπερίληψη μαθητών με αναπηρία, έναν άξονα που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να προτείνουν στο πλαίσιο του προγράμματος βιωματικές εργασίες και ομαδικές δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της συνεργατικότητας, καθώς και στην κατανόηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία.
Η συνάντηση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να διαπιστώσουν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί τους με αναπηρίες μπορούν να ξεπεραστούν όταν υπάρχει αλληλεγγύη, γνώση και ουσιαστική υποστήριξη. Παράλληλα, ανέδειξε τον πλούτο της πολυπολιτισμικότητας και τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς.
Οι συμμετέχοντες από την Τουρκία και την Ιταλία εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία και τη ζεστασιά της σχολικής μας κοινότητας Ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην δια ζώσης επίσκεψή τους τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος Erasmus Με τη λήξη της συνάντησης όλοι οι μαθητές αποχώρησαν με νέες εμπειρίες και γνώση έχοντας θέσει τις βάσεις για φιλίες που ξεπερνούν τα σύνορα.