Η ομάδα του θεάτρου σκιών του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το έτος 2015. Χωρίς καμία εμπειρία από το παρελθόν και με μοναδικό εφόδιο στις αποσκευές μας, το μεράκι και την αγάπη μας για τον Καραγκιόζη, ξεκινήσαμε αυτό  το μαγευτικό ταξίδι.

Με δυσκολία και με αρκετή προσπάθεια, συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα υλικά που χρειαζόμασταν, για να κατασκευάσουμε τον μπερντέ αλλά και τις απαιτούμενες φιγούρες. Μετά από κοπιαστική δουλειά και αρκετό χρόνο που αφιερώσαμε, είχαμε πλέον έτοιμο ένα ολοκληρωμένο Θέατρο Σκιών και ξεκινήσαμε τις πρώτες μας πρόβες. Αναζητήσαμε σενάρια, τα οποία διασκευάσαμε και προσαρμόσαμε στις ανάγκες των δικών μας παραστάσεων, αλλά και γράψαμε πρωτότυπα δικά μας.

Μέσα από αυτήν την δημιουργική ενασχόληση, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική παράδοση του τόπου μας, να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους, να διευρύνουν την φαντασία τους, να ψυχαγωγηθούν και, πάνω από όλα, να παίξουν και να διασκεδάσουν.

Τη φετινή σχολική χρονιά (2023-2024) ανεβάσαμε την παράσταση “Ο Καραγκιόζης Γιατρός” , του αείμνηστου Καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου, το σενάριο του οποίου διασκευάστηκε για τις ανάγκες της δικής μας σχολικής παράστασης. Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι:

Καραγκιόζης : Καπετανάκης Ιωάννης Β’3

Χατζηαβάτης,  Μπιρικόκος, Αγλαΐα, Σιορ Διόνυσος : Πατρικαλάκης Ιωάννης  Β’4

Κoπρίτης, Μορφονιός, Μπέης, Μπάρμπα-Γιώργος : Μιχελινάκης Ιωάννης Β’3

Κολλητήρι, Πασάς, Γέρος, σκύλος : Παλιεράκης Κωνσταντίνος Β’3

Από την εμπειρία μας, ως συντονιστές αυτής της προσπάθειας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον ενθουσιασμό, το ευχάριστο κλίμα, αλλά και το δέσιμο όλων των μαθητών που έχουν συμμετάσχει στις σχολικές παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών, από το 2015 έως σήμερα. Όλες μας τις παραστάσεις θα τις βρείτε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο YouTube: https://www.youtube.com/@3gymreth/videos.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι μαθητές να στηρίξουν και στο μέλλον αυτήν την προσπάθεια και να την πλαισιώσουν με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι, που έχουν επιδείξει έως τώρα.

O υπεύθυνος εκπαιδευτικός :  Καρτερολιώτης Χρήστος    (Τεχνολόγος – ΠΕ84 )