Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε την ίδρυση και λειτουργία του ΤΟΠΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  για τα σχολικά έτη 2023-2024 και 2024-2025, με τίτλο:

«ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΜΕ …»

Το Τοπικό Δίκτυο Διαμεσολάβησης ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία και τον γενικό συντονισμό της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ. Δ. Ε. Ρεθύμνου, κ. Σούλας Πετρογιάννη, και χαίρει της αμέριστης υποστήριξης του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Δρ. Μανούσου Ν. Μαραγκάκη, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου αποτελείται από τις:

  1. Πετρογιάννη Κερασία, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου
  2. Νικολαΐδου Ξανθίππη, Σχολική Ψυχολόγος, Διευθύντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ρεθύμνου
  3. Κουκλινού Καλλιόπη, εκπαιδευτικός ΠΕ07, Υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου
  4. Περυσινάκη Ειρήνη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ03
  5. Μπογά Ανδρονίκη, Ψυχολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Ο σκοπός της ίδρυσης του Τοπικού Θεματικού Δικτύου είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων του νομού που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν ή εφαρμόζουν ήδη τη Σχολική Διαμεσολάβηση ως ειρηνικό τρόπο επίλυσης και πρόληψης των συγκρούσεων στην κοινότητά τους.

Ως μέλη του Τοπικού Δικτύου, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη Σχολική Διαμεσολάβηση ως μέθοδο αντιμετώπισης των συγκρούσεων στα σχολεία τους και υλοποιούν ή πρόκειται να υλοποιήσουν Προγράμματα ή Δράσεις Σχολικής Διαμεσολάβησης με στόχο τη βελτίωση του σχολικού κλίματος και την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης περιστατικών σχολικής βίας, θα λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται μέσα από τις προγραμματισμένες δράσεις του Δικτύου.

Οι δράσεις για το σχολικό έτος 2023-2024 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Κύκλους Μικτών (σύγχρονων και ασύγχρονων) εξ αποστάσεως Σεμιναρίων Εκπαίδευσης τόσο για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς – συντονιστές, όσο και για τους εκπαιδευόμενους μαθητές – διαμεσολαβητές.
  • Δημιουργία Ομάδας Υποστήριξης των εκπαιδευτικών που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα ή δράσεις στα σχολεία τους, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται συναντήσεις μία φορά το μήνα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2024.
  • Διοργάνωση διαδικτυακής Μαθητικής Συνάντησης τον Απρίλιο 2024 σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ημαθίας με σκοπό την εμψυχωτική επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μέσα από την παραγωγική αλληλεπίδραση των μαθητών μεταξύ τους.
  • Έκθεση αφίσας & έργων με σχετικά μηνύματα των μελών των σχολικών ομάδων τον Απρίλιο 2024. Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ημαθίας.

Η γόνιμη συνεργασία και αλληλεπίδραση προάγεται μέσα από τις θεμελιώδεις αρχές της Διαμεσολάβησης. Στο πνεύμα αυτό έχουν διοργανωθεί την τελευταία τριετία από τη Διεύθυνσή μας και συγκεκριμένα από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Σούλα Πετρογιάννη, ποικίλες δράσεις για τη Σχολική Διαμεσολάβηση σε συνεργασία με άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Ελλάδας, και ιδιαίτερα με την Δ.Δ.Ε. Ημαθίας και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Λένα Δημητριάδου.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία:

  • Σύγχρονο εξ αποστάσεως Εισαγωγικό Σεμινάριο τριών (3) διδακτικών ωρών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των σχετικών Τοπικών Θεματικών Δικτύων, με τίτλο «Η Σχολική Διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης συγκρούσεων εφήβων» από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και Ημαθίας διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Εισηγήτριες στο Σεμινάριο ήταν η κ. Χριστίνα Χρηστίδου, π. Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και η κ. Σοφία Κυπριανίδου από το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία ΑΝΤΙΓΟΝΗ.

 

  • Μικτό (σύγχρονο και ασύγχρονο) εξ αποστάσεως Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών 16 ωρών με τίτλο «Εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση». Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τη Σχολική Ψυχολόγο κ. Ξανθίππη Νικολαΐδου, Διευθύντρια του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Ρεθύμνου και τις κ. Καλλιόπη Κουκλινού, εκπαιδευτικό ΠΕ07, Υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου και Αικατερίνη Τότσκα, εκπαιδευτικό ΠΕ02, του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας.

 

  • 1ηΣυνάντηση Ομάδας Υποστήριξης στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου για τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα ή δράσεις στα σχολεία τους.
  • Δημιουργία Ψηφιακού Πίνακα Ανακοινώσεων (Padlet), όπου διατίθεται χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό από τις διαδικτυακές συναντήσεις και στον οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη του Δικτύου.

 

Η Σχολική Διαμεσολάβηση είναι η πιο ενδεδειγμένη εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης και πρόληψης των συγκρούσεων μεταξύ μαθητών. Οι πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες που κατακτώνται από τους εκπαιδευόμενους μαθητές – διαμεσολαβητές, αλλά και από τους συντονιστές – εκπαιδευτικούς, συντελούν με τον χρόνο στην ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και τις συνθήκες λειτουργικής και γόνιμης συνύπαρξης μέσα σε μεγάλες και ετερόκλιτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι η Σχολική Κοινότητα.

Ακόμα και οι συγκρουόμενοι μαθητές που λύνουν το πρόβλημα τους με τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης αποκτούν, μέσα από την εμπειρία τους αυτή, μία νέα ματιά και δυνατότητα προσέγγισης και αντιμετώπισης των συγκρουσιακών τους σχέσεων. Κατά τη διαδικασία εισάγονται αξίες ουσιαστικές που αφορούν την ισότητα, την αποδοχή, τον δημοκρατικό διάλογο, τον αλληλοσεβασμό και προάγεται η από κοινού ενεργητική συμβολή στην ειρηνική και πολιτισμένη συνύπαρξη, παρά τις τυχόν υπάρχουσες διαφορές.

Σε μια εποχή δύσκολη ως προς την ανθρώπινη επικοινωνία, λόγω της κυριαρχίας της οθόνης, στη Διαμεσολάβηση προβάλλονται τα συναισθήματα σε όλο τους το εύρος, μια συνήθως πρωτόγνωρη, στους νέους εφήβους, εμπειρία, και οδηγούν τους μαθητές στην ανακάλυψη των πραγματικών κινήτρων, αναγκών και δυνατοτήτων τους.

Μέσα από την απερίσπαστη και ισότιμη δυνατότητα έκφρασης, χωρίς κριτική και μέσα σε ένα απόλυτα οριοθετημένο πλαίσιο ασφάλειας και εχεμύθειας, ενεργοποιούνται και εφαρμόζονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες της ενσυναίσθησης και της ενεργητικής ακρόασης, με τις οποίες επιτυγχάνεται η αλληλοκατανόηση και η εύρεση μιας από κοινού αποδεκτής λύσης.

Στο σχολείο μας, το πρόγραμμα «Σχολική Διαμεσολάβηση – χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας» εφαρμόζεται ενεργά από το 2018 ως Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικών Δραστηριοτήτων και εντάσσεται τα τελευταία χρόνια στην Εσωτερική Αξιολόγηση Σχολικών Μονάδα (Άξονας 3) και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

 

 

Η Συντονιστική Ομάδα Διαμεσολάβησης  για το τρέχον σχολικό έτος αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς:

Για την Α’ τάξη:

  1. Άννα Παπαθανασίου, εκπαιδευτικός ΠΕ05
  2. Στέφανος Κατσιλιάνος, εκπαιδευτικός ΠΕ11

Για τη Β΄τάξη:

  1. Μελπομένη Αβραάμ, εκπαιδευτικός ΠΕ02
  2. Κωστούλα Τρουλλινάκη,  εκπαιδευτικός ΠΕ04.04

Για τη Γ’ τάξη:

  1. Φωτεινή Γεωργιουδάκη, εκπαιδευτικός ΠΕ02.50
  2. Γεωργία Κουνδουράκη, εκπαιδευτικός ΠΕ02.50

Η Συντονίστρια της Σχολικής Ομάδας Διαμεσολάβησης:

Καλλιόπη Κουκλινού, εκπαιδευτικός ΠΕ07, Υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.