Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί  υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνα.

Παρόλο που  δεν άφησε πίσω του πλήθος μνημείων,  τα κτίρια που εμπνεύστηκε ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη φόρμα τους, αλλά και τις καμπύλες τους που τα κάνουν αναγνωρίσιμα ακόμη και στον πιο αδαή στην τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Γιαυτό τα έργα που σχεδίασε  έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO

Ο Καταλανός αρχιτέκτονας έφερε την επανάσταση στην αρχιτεκτονική αρνούμενος να ακολουθήσει την «τάση» των ορθογώνιων κτιρίων. Δημιούργησε πρωτότυπα σχέδια βασισμένα στην φύση, καθώς και μεμονωμένα σχήματα με πολλές λεπτομέρειες και τεράστια τεχνική ακρίβεια .

Επίσης τα έργα του  ξεχωρίζουν λόγω των χρωμάτων, αλλά και των υλικών που χρησιμοποιούσε.

Από την άλλη,  ο Λεονάρντο ντα Βίντσι εδώ και αιώνες γοητεύει τον κόσμο σαν ένας πολυμαθής που δημιούργησε μοναδικά έργα τέχνης, επινόησε φανταστικές ιπτάμενες μηχανές και αποκάλυψε μυστικά για το σώμα και, γενικότερα, για τον κόσμο.

Στο μεγαλύτερο έργο του, τον Ατλαντικό Κώδικα, περιέχονται πάνω από 1.000 χειρόγραφα του , που πραγματεύονται ένα πλήθος θεμάτων, από υδραυλική και μαθηματικά, μέχρι αστρονομία και βοτανική.

Ο ντα Βίντσι έζησε σε μια εποχή όπου τέχνη και επιστήμη ήταν ένα. Χάρη στο κοφτερό μάτι του και την απύθμενη περιέργειά του παρατήρησε στοιχεία από τον φυσικό κόσμο, από την εσωτερική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος μέχρι μια στοιχειώδη κατανόηση της φυσικής.

Ο συνδιασμός αυτών των δύο τεράστιων μορφών οδήγησε καθηγητές και μαθητές του 3ου γυμνασίου Ρεθύμνου , στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 , με θέμα  «Βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας με ταυτόχρονη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής της διάστασης», στην Βαρκελώνη της Ισπανίας αλλά και στην κοντινή  πόλη της Girona , όπου στο σχολείο Institut Narcis Xifra Masmitja πραγματοποιήθηκε η συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αυτή , περιλάμβανε αφ’ ενός μέν , μελέτη ,σχεδιασμό και κατασκευή μηχανών που επινόησε ο ντα Βίντσι , στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας S.T.E.M, αφ’ετέρου την γνωριμία, παρατήρηση αλλά ανάλυση της αρχιτεκτονικής του Γκαουντί , με επισκέψεις στην Sagrada Famillia, και τα περίφημα κτήρια casa Batllo και casa Mila.

Δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά , η επίσκεψη στην κοντινή πόλη Figueres , και συγκεκριμένα στο μουσείο του κορυφαίου ζωγράφου, εκπροσώπου του καλλιτεχνικού ρεύματος του σουρεαλισμού, του Σαλβαντόρ Νταλί , ο οποίος με το έργο του εξερεύνησε το ανθρώπινο υποσυνείδητο.

Το «κερασάκι στην τούρτα» όμως αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού (Εmpuries) , που αποτελεί την δυτικότερη Ελληνική αποικία των αρχαίων Ελλήνων , κτισμένη περί τον 6ο αιώνα π.Χ.

Πόσο μάλλον, όταν είχαμε την τιμή και την χαρά, την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο να μας την κάνει ο γνωστός Ισπανός , Ελληνιστής, μεταφραστής,  ακαδημαικός, Πανεπιστημιακός και με σημαντική σχέση με το Ρέθυμνο, κος Eusebi Ayensa Prat και μάλιστα στα Ελληνικά..!!!!

Η συγκίνηση ήταν απερίγραπτη όταν βρίσκεσαι τόσο μακρυά από την Ελλάδα , σε έναν χώρο που το κάθε σου βήμα συναντάει , αρχαία αγάλματα, ελληνικές επιγραφές, μελανόμορφα πήλινα αγγεία και ποικίλες σφραγίδες. Και όταν ξεναγός σου είναι ένας φλογερός ομιλητής και γνώστης.

Θυμίζουμε ότι ο κος Ayensa έχει μεταφράσει «το χρονικό μιας Πολιτείας» του Παντελή Πρεβελάκη στα Καταλανικά και μόλις τελείωσε, μετά από επίπονη ενασχόληση οκτώ ετών , την μετάφραση των ποιημάτων του κορυφαίου μας ποιητή , Κωσταντίνου Καβάφη.

Τέλος θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερθούμε στην επίσκεψη στα μουσεία των Pablo Picasso και Joan Miro στην Βαρκελώνη , εκεί που η τέχνη συναντά την ποίηση και το όνειρο.

Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε από 15-22 Απριλίου του 2023, και έλαβαν μέρος οι μαθητές και μαθήτριες : Κοτσιφάκης Δημήτρης, Κωστάκης Παύλος, Κρεβετζάκη Δέσποινα, Παπασπυροπούλου Παυλίνα, Αρχοντάκη Στέλλα και Μπικάκη Αθηνά. Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ Άλτας Βαγγέλης και Γρημπυλάκος Γεώργιος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.