«We Love Bees» είναι ο τίτλος της δράσης ΚΑ229 του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ που υλοποιείται στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου.   Η ιδέα για το θέμα του προγράμματος γεννήθηκε από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σχετικά με την μείωση των εντόμων και την επιρροή και τις συνέπειες πάνω στον άνθρωπο εξαιτίας αυτού. Οι μέλισσες αποτελούν βασικό παράγοντα για την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και η μείωση και σταδιακή εξαφάνισή τους, απειλούν το περιβάλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές μαθαίνουν για το τι απειλεί το περιβάλλοντος των μελισσών και άλλων εντόμων, πως ο άνθρωπος το επηρεάζει, καθώς και τι επιπτώσεις θα υπήρχαν αν εξαφανίζονταν οι μέλισσες από τον κόσμο. Απώτερος στόχος αυτού του project είναι να μας βοηθήσει να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον και την φύση γενικά. Επιδιώκει να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να δράσουν στη φύση για τη φύση και να διατηρήσουν μία θετική στάση για το μέλλον, έτσι ώστε να ανακτήσουμε την επαφή με την φύση που έχουμε χάσει, καθώς ο σεβασμός προς τη φύση έχει γίνει αναγκαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος Erasmus+ (ανταλλαγής μαθητών), η ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε την Γρανάδα της Ισπανίας. Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μπιρικάκη Ευγενία, μαζί με την εκπαιδευτικό κ. Παπαδογιάννη Μαρία και τις μαθήτριες Καλλέργη Μαρία και Δημητρακάκη Ειρήνη, συναντήθηκαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Φιλανδία, Ιταλία, Ισλανδία και Γαλλία-Reunion Island) στην Γρανάδα για μία εκπαιδευτική επίσκεψη που αφορά  στο θέμα του project. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το σχολείο IES ALBA LONGA της Γρανάδας όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια που αφορούσαν στις μέλισσες και τα προϊόντα τους . Για παράδειγμα, έφτιαξαν σαπούνι με μέλι και lip balm. Επίσης, έγινε η παρουσίαση των εργασιών μας που αφορούσε στην κρητική μέλισσα, την παραγωγή μελιού στην Κρήτη, τα προϊόντα της μέλισσας και τις ευεργετικές ιδιότητές τους, καθώς και την ανθρώπινη συμπεριφορά προς τις μέλισσες.

Επιπλέον, επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό χωριό Lanjaron, που η οικονομία του βασίζεται στην παραγωγή μελιού και συναντηθήκαμε με ένα παραγωγό που είχε ένα κατάστημα- μουσείο με προϊόντα μέλισσας. Το πιο εντυπωσιακό ήταν η επίσκεψη σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο μέλισσας μέσα στο δάσος, που υπήρχαν διάφορα διαδραστικά παιχνίδια που συμμετείχαν οι μαθητές.

Εκτός όμως από το επιμορφωτικό κομμάτι που αφορούσε στο θέμα του προγράμματος, επισκεφθήκαμε και άλλες όμορφες περιοχές και αξιοθέατα της Γρανάδας. Συγκεκριμένα, επισκεφθήκαμε το παλάτι Alhambra, που βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο με θέα την πόλη της Γρανάδας. Μαγευτήκαμε από την αρχιτεκτονική του παλατιού, καθώς συνδυάζει την μαυριτανική και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και  σχεδιασμό, και εντυπωσιαστήκαμε από τους τεράστιους γεμάτους χρώμα και λουλούδια κήπους. Είδαμε την ιστορική πόλη της Γρανάδας, τον Καθεδρικό ναό της, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, την αραβική αγορά, το Μουσείο επιστημών, και το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Σιέρρα Νεβάδα, που κάναμε έλκηθρο και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας!

Οι μαθήτριες, όπως και οι εκπαιδευτικοί, το απόλαυσαν και έζησαν μοναδικές στιγμές. Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες αναφέρουν σχετικά με την εμπειρία τους αυτή:

 

 «Η εμπειρία μου από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και με δίδαξε αρκετά πράγματα. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής νέων είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε διάφορες δραστηριότητες – τα λεγόμενα workshops – όπου κλήθηκα να συνεργαστώ με άτομα από διαφορετικές χώρες, να προβληματιστώ , να αναπτύξω τις ιδέες μου και  να πάρω πρωτοβουλίες , ώστε στο τέλος να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι. Μέσα από όλη αυτή τη βιωματική διαδικασία απέκτησα ποικίλες γνώσεις και διεύρυνα αδιαμφισβήτητα τον τρόπο σκέψης μου. Είναι διαφορετικό να επισκέπτεσαι ως τουρίστας μια χώρα και αλλιώς να έρχεσαι σε ουσιαστική επαφή με άλλους λαούς. Είναι επίσης μοναδικό όταν διαπιστώνει κανείς τις κοινές ανησυχίες που μπορεί να έχουμε με συνομηλίκους μας από άλλες χώρες, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διαφορές μας στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις θα έλεγα ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο κοντά έρχεσαι με ορισμένους ανθρώπους μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Δεν πρόκειται απλά για ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά για μια εμπειρία που ίσως σου αλλάξει τη ζωή και σε φέρει πιο κοντά σε πτυχές του εαυτού σου που δεν είχες ίσως γνωρίσει.» Ειρήνη Δημητρακάκη

 

«Χάρη στο πρόγραμμα Erasmus κατάφερα να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα, να ταξιδέψω στο εξωτερικό. Η εκδρομή στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Γρανάδα, ήταν συγκλονιστική. Οι καθηγητές και οι μαθητές με υποδέχτηκαν θερμά και με ξενάγησαν στον χώρο του σχολείου, ενώ ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος γνώρισα καλύτερα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι επισκέψεις σε αξιοθέατα, όπως το Μουσείο Μελιού, το παλάτι Αλάμπρα, το Μουσείο Φυσικής κ.τ.λ. ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και συγχρόνως οι βόλτες μέσα στην πόλη μαζί με τους μαθητές των άλλων χωρών ήταν συναρπαστικές. Επίσης η επικοινωνία με τα παιδιά αλλά και με την οικογένεια που με φιλοξένησε ήταν εξαιρετική και δεν ένοιωσα ούτε μία στιγμή απομονωμένη ή παραμελημένη, αντιθέτως απόλυτα αποδεκτή. Συνοψίζοντας, ήταν μία φανταστική και αξέχαστη εμπειρία που μου αφήνει μόνο όμορφες και ευχάριστες αναμνήσεις. Ευχαριστώ πολύ τις καθηγήτριες Ε. Μπιρικάκη και Μ. Παπαδογιάννη για αυτό το υπέροχο ταξίδι.» Μαρία Καλλέργη

 

Όπως κάθε ταξίδι, έτσι και αυτό, θα μείνει ως μία αξέχαστη εμπειρία που είχε αναμφισβήτητα πολλά να μας δώσει!

Μπιρικάκη Ευγενία

Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας