Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ρέθυμνο , η τετραήμερη επιμόρφωση 16 Ευρωπαίων καθηγητών, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA226, με τίτλο : Καινοτόμα Σχολεία – Νέες μέθοδοι διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών με την βοήθεια Ψηφιακών Εργαστηρίων STEM. (INNOVATIVE SCHOOLS: TEACHING & LEARNING IN DIGITAL STEM LABS).
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν , το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου καθώς και το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αντίστοιχους υπεύθυνους , τον φυσικό κ. Βαγγέλη Άλτα και τον τον καθηγητή Πανεπιστημίου κο Δημήτρη Σταύρου.
Στην Ελλάδα η έμφαση στο πρόγραμμα σπουδών για τη γενική εκπαίδευση, εστιάζεται στις λεγόμενες «σκληρές» δεξιότητες: ανάγνωση, γραφή, αρίθμηση και προσέγγιση βασισμένη στη γνώση. Η δε μέθοδος διδασκαλίας είναι συνήθως δασκαλοκεντρική. Δηλαδή ο δάσκαλος ή ο καθηγητής βρίσκονται στο επίκεντρο διδάσκωντας και οι μαθητές απλώς παρακολουθούν.
Η μέθοδος STEM αντίθετα , επιδιώκει να μετατρέψει το επίπεδο της παραδοσιακής διδασκαλίας σε διδασκαλία όπου η επίλυση πραγματικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής και η διερευνητική μάθηση θα διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο ενώ θα απαιτείται και η δημιουργική συμμετοχή των μαθητών στην ανακάλυψη λύσεων.
Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά και αποκτούν δεξιότητες που σχετίζονται με την παγκοσμιοποίηση στην εκπαίδευση, την κριτική σκέψη, την ομαδική εργασία , τον τεχνολογικό αλφαβητισμό και την επικοινωνία με μέσα ενημέρωσης. Γεγονός που αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής για τους νέους του 21ου αιώνα.
Η επιμόρφωση αυτή πραγματοποιήθηκε από 1-5 Νοεμβρίου ,στους χώρους του Εργαστηρίου Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (στου Γάλλου), στον Κόμβο Επιστήμης και Τεχνολογίας (πρώην δημοτική βιβλιοθήκη-Αγ.Βαρβάρα) , στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών του νομού Ρεθύμνου, (στην Αργυρούπολη) καθώς και στους χώρους των Εργαστηρίων του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης μας.
Κατά την διάρκειά τους έγινε παρουσίαση πειραμάτων και εφαρμογών που είχαν οργανωθεί και καταστρωθεί σύμφωνα με την φιλοσοφία STEM και την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.
Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus είναι ιδιαίτερα επίκαιρα καθώς από φέτος εισάγεται για πρώτη φορά το μάθημα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων στο πρόγραμμα σπουδών-της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, στο οποίο η προσέγγιση STEM εμφανίζεται στη θεματική ενότητα Δημιουργία-Καινοτομία.
Δεδομένου ότι η Εκπαίδευση παγκοσμίως αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε τέτοια ερευνητικά και επιμορφωτικά προγράμματα θα αποτελέσει εγγύηση διάδοσης των νέων μεθόδων διδασκαλίας με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και την προσαρμογή των νέων μαθητών σε περισσότερο ελκυστικούς και δημιουργικούς τρόπους μάθησης.
Την όλη εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα ενώ είχαν σημαντική ενεργό συμμετοχή , ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών κος Κώστας Χαλκιαδάκης, καθώς και η καθηγήτρια Βιολογίας του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου Δρ. Αλεξάνδρα Ντρουμπογιάννη.