Η φετινή Γιορτή των Φυσικών Επιστημών 2025, λειτουργώντας σαν μια ώσμωση διαφορετικών γενεών και βαθμίδων εκπαίδευσης, προσπάθησε να εκλαϊκεύσει και να απλουστεύσει τη δύναμη της λογικής, στο διαρκή αγώνα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, με τρόπο διαδραστικό και άμεσο. Ένας βαθύς και ουσιαστικός εκδημοκρατισμός γνώσεων και ιδεών, που μοιράστηκαν σε κεντρικά σημεία του Ρεθύμνου, λαμβάνοντας με τον ενθουσιώδη χαρακτήρα τους διαστάσεις σωστού πανηγυριού. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα απ’ το ολοένα και εντονότερο, κέντρισμα του ενδιαφέροντος μικρών και μεγάλων, χρόνο με τον χρόνο.

Οι εκδηλώσεις, που τείνουν να γίνουν θεσμός, άνοιξαν το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαϊου στο Σπίτι του Πολιτισμού. Ακαδημαϊκοί και νέοι ερευνητές, που απάρτιζαν το πάνελ των ομιλητών, απάντησαν στα ερωτήματα μαθητών, για τη χρησιμότητα, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των Φυσικών Επιστημών.

Με τις εισηγήσεις τους, σε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, διακεκριμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο φώτισαν πολύπλευρα την κεντρική θεματική: «Ρύπανση του Περιβάλλοντος και Κλιματική Αλλαγή: Ο ρόλος της Πράσινης Ενέργειας, της ορθολογικής διαχείρισης των Φυσικών Πόρων και της Εκπαίδευσης στις σύγχρονες δημοκρατίες».

Μίλησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης : Πέτρος Γκίκας, Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, Μαρία Κανακίδου, Δημήτρης Κατσαμπρακάκης και Στέργιος Πυρίντσος. Συντόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας καθηγητής φυσικός του Μεσογειακού Πανεπιστήμιου κος Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 12 Μαϊου  περάσαμε από την θεωρία στην… πράξη με την παρουσίαση εργασιών – εργαστηρίων – δραστηριοτήτων Φυσικών Επιστημών σε διάφορα σημεία της πόλης: 1) στο Σπίτι του Πολιτισμού: τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, 2) στο 1ο Δ.Σ – Πλατεία Μικρασιατών: τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 3) στην Αγία Βαρβάρα – Science in the City: το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου συμμετείχε , με τρία project. :

Ένα, με θέμα τη ρομποτική και την επίλυση ρεαλιστικών προκλήσεων-προβλημάτων με την βοήθεια της ομαδοσυνεργατικής διαδικασίας , ένα δεύτερο, με θέμα τον ρόλο της τριδιάστασης εκτύπωσης στην εκπαιδευτική της διάσταση και ένα τρίτο με θέμα την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενός θερμοκηπίου , με την βοήθεια αισθητήρων , από απόσταση .

Πήραν μέρος οι μαθητές μας : Σκουτέλη Μαρία, Θεοδωράκη Μαρία-Χριστίνα, Κουλούρης Μανώλης , Ευκολίδης Γιώργος και Σπινθουράκης Παύλος υπό την επίβλεψη των καθηγητών κων Β. Άλτα  και Γ. Γεωργιουδάκη και την στήριξη της διευθύντριας του σχολείου , κας Μ. Ψαράκη.

Θέλουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων, των παιδιών δηλαδή, ώστε να γίνουν οι επόμενοι ερευνητές. Η ζωή χωρίς την έρευνα δεν προχωράει. Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις βασίζονται στην έρευνα, άρα ο ερευνητής είναι αυτός που πετυχαίνει τους στόχους για μία καλύτερη ζωή στην κοινωνία μας”  , ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κος  Μιχάλης Ταταράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Laser.