Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας , το διήμερο 4 & 5 Οκτωβρίου 2020 , οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με το CERN και την ESA.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 4 Οκτωβρίου , στις 12μμ , πραγματοποιήθηκε σύνδεση με την Γενεύη της Ελβετίας , όπου εδρεύει το CERN (το μεγαλύτερο Πυρηνικό Εργαστήριο στον κόσμο) όπου μία Ιταλίδα επιστήμων Φυσικός μας πληροφόρησε για την φύση των πειραμάτων που διεξάγονται αυτήν την εποχή αλλά και τα μελλοντικά σχέδια των επιστημόνων καθώς και τις πιθανές χρήσεις των αποτελεσμάτων τους στην καθημερινή ζωή μας.

Αντίστοιχα την Κυριακή 5 Οκτωβρίου , στις 14.00 μμ συνδεθήκαμε ζωντανά με το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, έδρα της ESA ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) όπου έλαβε μέρος η καθιερωμένη Open Day της. Δηλαδή η μοναδική μέρα του χρόνου , όπου η ESA ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό , με διαλέξεις ,παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και θεματικές συζητήσεις. Φέτος όμως , λόγω covid-19, αποφασίστηκε να μην γίνει δια ζώσης , αλλά διαδικτυακά.

Το σχολείο μας αφού φρόντισε να κάνει έγκαιρα εγγραφή στο event, ‘ξεναγήθηκε’ στα οκτώ θεματικά ‘δωμάτια’ όπου επί δίωρο διεξήχθησαν συζητήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της ESA, τα εκπαιδευτικά προγράμματά της, την μηχανική των πυραύλων, την παρακολούθηση της ρύπανσης και της μείωσης των πάγων των πόλων της Γής από τους δορυφόρους της, την εμπειρία αστροναυτών του Διαστημικού σταθμού ISS, (που πετά περίπου στα 350 km,ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.000 km/h ως προς την επιφάνεια της Γης , συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές την ημέρα) αλλά και τα σχέδια των μελλοντικών αποστολών της.  Η γλώσσα και των δύο εκδηλώσεων ήταν τα αγγλικά.

Είμαστε σίγουροι ότι η συμμετοχή των μαθητών μας στις δύο παραπάνω δραστηριότητες θα ‘εξάψει’ το ενδιαφέρον τους, την δημιουργικότητά τους  και τον πιθανό επαγγελματικό προσανατολισμό τους , στους παραπάνω τομείς.