Η φετινή Οpen Day ESA ( Ημέρα Ανοικτής επίσκεψης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος  στο ESTEC της Ολλανδίας , θα  πραγματοποιηθεί  διαδικτυακά σε απευθείας σύνδεση την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 από τις 13:00 έως τις 15:30 CEST (14.00 ώρα Ελλάδος) και θα είναι ανοιχτή σε συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί του COVID-19 καθιστούν αδύνατο να αφήσουν τα άτομα να παρευρεθούν αυτοπροσώπως, αλλά οι συμμετέχοντες θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν εικονικές περιηγήσεις στην εκτεταμένη εγκατάσταση, να λαμβάνουν μοναδικές κοντινές προβολές του διαστημικού υλικού και να αλληλεπιδρούν απευθείας με αστροναύτες και ειδικούς του διαστήματος.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να περιφέρονται εικονικά από δωμάτιο σε δωμάτιο καθώς και να θέτουν ερωτήσεις και να κάνουν συνομιλίες  στις εκδηλώσεις της Ανοιχτής Ημέρας. Θα υπάρχει επίσης μια ζωντανή ροή βίντεο μέσω του ESA Web TV.

Οι συμμετέχοντες επίσης θα συνδεθούν σε ένα εικονικό αμφιθέατρο και θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν  ποιες αίθουσες θα παρακολουθήσουν. Πολλά από τα πιο δημοφιλή στιγμιότυπα των προηγούμενων ετών θα είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών διαστημικής σταδιοδρομίας από το ανθρώπινο δυναμικό (αστροναύτες) της ESA, λεπτομέρειες της εργασίας της ESA Education με μαθητές σχολείου και πανεπιστημίου και μια συνεδρία από το Space Rocks, που γιορτάζει την εξερεύνηση του διαστήματος και την τέχνη και τον πολιτισμό που εμπνέει .

Ακόμα οι συμμετέχοντες  να κάνουν μια εικονική περιήγηση στα παρασκήνια του ESTEC Test Center, το οποίο είναι ειδικά εξοπλισμένο για να ελέγξει ότι οι διαστημικές αποστολές που είναι έτοιμες να πετάξουν σε τροχιά.

Η φετινή Ανοιχτή Ημέρα του ESA 2020 θα έχει το θέμα «ESA και το Περιβάλλον». Οι επαγγελματίες του διαστήματος γνωρίζουν τη σημασία της αειφορίας: οι πεπερασμένοι πόροι μιας διαστημικής αποστολής πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το ίδιο ισχύει και εδώ στο διαστημόπλοιο Γη.

Η εικονική Ανοιχτή Ημέρα θα επικεντρωθεί στους πολλούς τρόπους με τους οποίους η ESA προστατεύει το περιβάλλον, μέσω δορυφορικής παρατήρησης της Γης για παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καθώς και τεχνολογίες ανακύκλωσης που αναπτύχθηκαν για αστροναύτες σε διαστημικούς βιότοπους και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στην καθημερινή ζωή.

Στους επιβεβαιωμένους ομιλητές περιλαμβάνονται ο Ολλανδός αστροναύτης ESA André Kuipers και ο διαστημικός YouTuber, Scott Manley . Ο Scott Manley θα παρουσιάσει την τελευταία έκδοση του δημοφιλούς παιχνιδιού Kerbal Space Program

Το σχολείο μας ήδη έχει κάνει εγγραφή για την συμμετοχή του στην σημαντική παραπάνω ημερομηνία, γιαυτό οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να επικοινωνήσουν άμεσα με τον κ.Άλτα.