Ι.Ο.ΑΣ.

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αφορμή για την ίδρυση του οργανισμού αποτέλεσε ο Πάνος Μυλωνάς που είχε ένα μοιραίο δυστύχημα που  του κόστισε τη ζωή. Ο ίδιος από το χτύπημα πετάχτηκε στο αντίθετο ρεύμα, καθώς συγκρούστηκε με ένα διερχόμενο  αμάξι κι είχε ένα τραγικό τέλος.   Έτσι στη μνήμη του Πάνου Μυλωνά αποφασίστηκε η έναρξη κι η υποστήριξη δραστηριοτήτων σε σχέση με την οδική ασφάλεια.

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα για να πάψει επιτέλους η χώρα μας να έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη των οποίων, τα περισσότερα θύματα είναι νέοι.

Έτσι, ο δήμος Ρεθύμνης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας προσκάλεσε το ινστιτούτο Ι.Ο.ΑΣ. στην πόλη μας, ώστε να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις τους τα σχολεία του δήμου μας.  Και το γυμνάσιό μας είχε την τιμή να παρακολουθήσει την παρουσίαση του ινστιτούτου, στο  Σπίτι του Πολιτισμού. Μας πρόσφερε μια εξαιρετική ενημέρωση για τα θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και μια μοναδική εμπειρία με την προσομοίωση που ακολούθησε σε τοποθετημένο εκπαιδευτικό όχημα στην πλατεία Μικρασιατών.

Δήμητρα Ζαμπετάκη, Σήλια Κωστάκη Γ4

Επιμέλεια: Κάλλι Κουκλινού ΠΕ 07